Silicon Valley se unește împotriva lui Donald Trump

de: Horia Despa
08 03. 2016

O întâlnire dintre diferiți politicieni americani și membri de vază ai Silicon Valley a avut loc recent în statul Georgia. Deși presa nu a avut acces la acest forum exclusivist, tema întrevederii a fost una singură: cum poate fi oprit Donald Trump.

Nume grele au participat la World Forum-ul organizat de American Enterprise Institute: CEO-ul Apple Tim Cook, CEO-ul Alphabet (compania mamă a Google) Larry Page, Elon Musk și mulți alții. Deși presa nu a putut participa la acest mic ”Davos” american, Huffington Post menționează că subiectul principal a fost oprirea ascensiunii lui Donald Trump.

Plasat pe o insulă privată în largul coastei din statul Georgia, forumul mondial a fost inițiat de președintele american Gerald Ford în 1982 pentru a aduce împreună politicienii americani cu liderii marilor industrii din SUA. Așa cum era de așteptat, conferința anului acesta a avut ca subiect creșterea spectaculoasă în sondaje a lui Donald Trump și modalitățile prin care acesta poate fi oprit.

Cum politicienii care participă la acest forum vin din întregul spectru politic american, foarte mulți dintre aceștia sunt chiar membri republicani care se opun cu vehemență ideii că Donald Trump ar putea candida în alegerile finale în numele partidului din care fac parte. Cum era de așteptat, prezența lui Tim Cook printre astfel de lideri politici nu s-a lăsat fără controverse: senatorul republican din statul Arkansas, Tom Cotton a intrat într-o dispută aprinsă cu CEO-ul Apple în legătură cu procesul pe care îl are firma sa cu FBI-ul. Conform ziarului american, Cotton era atât de ostil față de Cook, încât cei din compania celor doi s-au simțit rușinați.

În ciuda anvergurii unui asemenea eveniment, nu se știe cu exactitate ce anume s-a discutat la acest forum, sau ce soluții liderii din Silicon Valley și le-au propus pentru a-l opri pe Trump. În orice caz, e clar că importanța Silicon Valley este astăzi mai mare decât aceea a unui club de ingineri plictisitori, așa cum era considerată odată, ajungând mai degrabă un centru de putere de unde tehnologia zilelor noastre ne este dictată zilnic.

Trebuie, totuși, menționat că forțele care încep acum să se coaguleze împotriva lui Trump sunt uriașe, dar în același timp, complet sterile. Așa cum o bună bucată din presa americană a ajuns să admită, orice încercare de a-l discredita pe Trump rezultă în și mai multe voturi pentru acesta. Situația de față nu face decât să arate cât de mare este discrepanța în Occident, dintre formatorii de opinie și publicul cititor. Aceste ultime eforturi disperate pot fie să-l distrugă complet pe Trump ori să-l facă președinte. În lupta dintre media americană și candidatul republican nu mai există o cale de mijloc.